MALTEŠKI SOKOL

Dashiell Hammett

10,49 

Kategorija:

“Dashiel Hammet bio je pisac koji je šund preveo u književnost”, tek je jedan od nebrojenih hvalospjeva upućen ovom kultnom začetniku “hard-boiled” (“tvrdo-kuhanog”) krimića. Za ilustraciju uvodnog citata evo jednog majstorskog opisa rješavanja klasičnog problema na najjednostavniji način, tipičan za Hammettova junaka Sama Spadea:
“…Tada se Spade nasmiješi. Njegov je smiješak bio ljubak, čak sanjiv. Njegovo se desno rame podiže nekoliko centimetara. Podizanje ramena povuklo je za sobom svijenu desnu ruku. Šaka, zapešće, podlaktica, zgrčeni lakat i nadlaktica izgledali su kao ukočena cjelina kojoj je samo gibljivo rame davalo zamah. Šaka udari Cairovo lice, pokrivši za trenutak jednu stranu njegove brade, kut usana i glavninu obraza između lične i čeljusne kosti. Cairo sklopi oči i onesvijesti se.”
Taj duhovito detaljan opis “običnog” udarca šakom, tek je blistava naznaka sjajnog dragulja detektivske priče koji držite u rukama, višekratno ekraniziranog romana koji već više od 70 godina oduševljava svaku novu generaciju čitatelja. “Šareni dućan” radosno ispravlja golemu nepravdu što Dashiell Hammett, jedan od najboljih pisaca krimi literature u povijesti (ako ne i najbolji!), gotovo da nije prevođen u nas, a njegove knjige na policama naših knjižara teško da pamte i najstariji žitelji naše domovine.
S dodatnom radošću ukazujemo i na odličan prijevod Mate Marasa te izvrstan pogovor Pavla Pavličića koji se, već dokazano vrlo uspješno, okušao u krimiću i tekstovima o krimiću.
A o sadržaju romana tek šturo: grubi detektiv protiv namirisanog varalice, pohlepnog debeljka te lijepe i podmukle žene u potrazi za povijesnim blagom… Reklo bi se tipična radnja za krimiće: da, ali zato, vjerujte, napisana posve netipično dobro.
Ma, da samo dobro… briljantno!

Dodatne informacije

Autor

Biblioteke