PRIČEKAJ PROLJEĆE, BANDINI

John Fante

10,49 

Kategorija:

Cijenjen 30-ih i 40-ih, zaboravljen 50-ih i 60-ih, ponovno otkriven 70-ih i 80-ih, John Fante je danas opet “in”: nova izdanja knjiga, po kojima se snimaju filmovi, najbolje govore o njegovoj svevremenosti. Stvari su nabolje za njega krenule, nažalost, tek pred smrt, kad je Charles Bukowski ponosno izjavio da je Fante imao ogroman utjecaj na njegov rad i rekao:
“Fante je bio moj Bog.”
Ovdje, osim na izniman roman, skrećemo vam pažnju i na pogovor autorova sina Dana Fantea:
Kao mladi pisac moj otac je prštao energijom. U tim godinama, ako bi ga upitali tko je najbolji američki pisac, on bi vam smjesta odvratio: “Isuse, pa ja, John Fante, a tko drugi?” Što se, dakle, dogodilo s književnom karijerom Johna Fantea?
Kako to da je jedan od najboljih pisaca svoje generacije postao anoniman, da je otkriven tek nakon pedeset godina, mjesecima nakon njegove smrti? Njegova je proza bila briljantna. On je mogao i trebao imati književnu reputaciju poput Hemingwaya,
Steinbecka ili Saroyana, ali zla se kob urotila i udijelila mu par dvojki – a ne četiri kralja…
I tako se pred vama našao prvi roman Johna Fantea Pričekaj proljeće, Bandini. To je početak književne sage o Arturu Bandiniju. Ova knjiga sama govori o svojoj vrsnosti. Kako bi to moj stari rekao: “Sve dok usta mogu čitati i oči gledati, do tada će ovo živjeti i vama darovati život.”
Uživajte.)

Dodatne informacije

Autor

Biblioteke