Victoria

Knut Hamsun

12,00  (90,41 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorija:

Ima pisaca kojima se čitatelji stalno vraćaju, čije su knjige mnogima oblikovale ne samo književni ukus nego i cjelokupni pogled na svijet i život. Jedan od takvih zasigurno je i Knut Hamsun, norveški nobelovac iza kojeg je ostalo impozantno književno djelo, koje se odavno svrstava među najznačajnije što je stvoreno u europskoj i svjetskoj književnosti.
Roman Victoria objelodanjen je 1898. i pripada ranoj fazi Hamsunova stvaralaštva, kad je stvaranjem novog stila i jezika nastojao »obnoviti književnost«. U tom razdoblju Hamsun je objavio desetak knjiga, među njima i romane Glad, Misteriji i Pan, koji čine neformalnu trilogiju, i idu u red njegovih najboljih i najpoznatijih djela. Nakon tih su knjiga, kako reče jedan književni znalac, »svi počeli pisati drugačije«.
Victoria je ljubavna priča, što je i u podnaslovu naznačeno, te je i dan-danas jedan od najpoznatijih ljubavnih romana u norveškoj i nordijskoj književnosti. Iako obimom nevelika, knjiga je sadržajno iznimno bogata i slojevita, intrigantna. Naoko jednostavna i melodramatična lirska priča, ali duboko snažna i uvjerljiva, o »nezamislivoj« ljubavi između mlinareva sina i bogataške kćeri, koja je, zbog staleških razlika, u startu osuđena na propast, plijeni pozornost čitatelja već više od stoljeća, a desetak ekranizacija to dodatno potvrđuje. Autor je Victoriju okarakterizirao kao roman »vesele ogorčenosti« jer priča je to koja uvjerljivo dokazuje da i tuga može biti lijepa kad se lijepo opiše i ovako znalački napiše.

Dodatne informacije

Broj Stranica

128

Godina Izdanja

Prijevod

Autor

Uvez

Biblioteke

Možda će vam se također svidjeti…