PUTOVANJE IZ PETERBURGA U MOSKVU

Aleksandar Radiščev

10,49 

Kategorija:

Kad je 1787. Katarina II. krenula na trijumfalno putovanje iz Peterburga na Krim, s njom se, po staroj navadi, uputila i brojna pratnja, razne dodvorice i karijeristi. Za putovanje je, po istoj, i dan-danas omiljeloj navadi političara, potrošeno puno novaca, a po nalogu caričina ljubimca Grigorija Potemkina uz cestu su postavljene kulise (takozvana »Potemkinova sela«) koje su trebale dočarati blagostanje i berićet ruskih sela… E, sad, tu prestaje svaka šala, jer o posve drukčijoj stvarnosti od Potemkinove, u Zotovljevoj knjižari u Peterburgu, u svibnju 1790. godine, pojavila se brošura bez imena autora, samo s naslovom, epigrafom, mjestom i godinom objavljivanja. Prodano je dvadeset pet primjeraka prije nego što je ostatak naklade povučen iz prodaje a autor, »zbog urote i izdaje«, uhićen i osuđen na smrt…
Putovanje iz Peterburga u Moskvu, kako je naslovljena spomenuta brošura, i danas ima legendarni status prvog i najslavnijeg ruskog samizdata, te vjerojatno najdugovječnije ilegalne tiskovine u povijesti, dok je njezin tvorac Aleksandar Radiščev jedna od najzagonetnijih spisateljskih ličnosti novijega doba. Djelo je slavljeno i hvaljeno, zabranjivano i zloupotrebljavano a, usprkos stoljećima koja su prošla od njegova nastanka, i danas predstavlja zanimljivo i poticajno štivo. Uz neprolaznu književnu vrijednost, treba istaknuti i da je Radiščev još krajem 18. stoljeća predvidio raspad ruskog imperija i svih oblika tradicionalnog života na selu, te ukazivao na brojne nedostatke državnog aparata, zbog kojih je drastično kažnjen, da bi se kasnije pokazalo kako je itekako bio u pravu.
Zbog preglasnog »zviždanja«, ili kako je Radiščev kazivao, izravnog pogleda na svijet koji ga okružuje, Putovanje je bilo zabranjivano i tijekom cijelog 19. stoljeća, da bi se u knjižarama pojavilo tek 1970. – nevjerojatnih 180 godina nakon prvog izdanja! Undeground na kvadrat!

Dodatne informacije

Autor

Biblioteke