PRIČOBAJKE

Oscar Wilde

15,00 

Kategorija:

Oscar Wilde jedna je od najsjajnijih viktorijanskih zvijezda, erudit, estet i dendi; iznimno duhovit i rječit, živio je život punim plućima, osebujno i burno, ali izvanredno kreativno: bio je vrstan romanopisac, dramatičar, pjesnik i pričo/bajkopisac. Prijepori povezani s osobnošću toga »izgubljenog sina« protegnuli su se i na njegove proze, pa je znao reći da ne može »razmišljati drugačije nego u pričama«. Primjereno, za života je objavio tri knjige priča i bajki, koje s pjesmama u prozi tiskanima u časopisima čine »šarenu« zbirku: Pričobajke. Osim jedinstvenog naziva, rado ističemo i da su u njoj sabrane sve Wildeove kratke proze, i da su prvi put na ovim prostorima, a vjerojatno i šire, tiskane zajedno u jednoj knjizi!

Iako napisane u pretprošlom stoljeću, njihova je vitalnost neiscrpiva, posebno bajki, koje su podjednako dirljivo emotivne koliko se dirljivoj emotivnosti – bezočno rugaju! To karakteristično proturječje obilježje je Wildeova pisma, kao i života, što njegove pričobajke čini podjednako bliskima i mlađem i starijem čitatelju: njihova duhovitost, ironija, bogatstvo stila i lakoća pripovijedanja razlog su što su postale i ostale neumrlo štivo.

Sve u svemu, ovo je klasični evergrin obožavanoga pa odbačenoga genijalca, koji kao da je živio u 21., a ne u 19. stoljeću!

P.S. Ponosno ističemo da je ovo 250. knjiga u izdanju Šarenog dućana; objavljena je u godini (2023.) u kojoj bilježimo 30 godina od osnivanja i 25 godina bavljenja izdavaštvom. Hvala svima na podršci!

Dodatne informacije

Godina Izdanja

Biblioteke

Uvez

Broj Stranica

248

Autor

Možda će vam se također svidjeti…