POKVARENJAKOVE MISLI

Charles Bukowski

10,00 

Kategorija:

Što reći o Charlesu Bukowskom a da to prosječan čitatelj njegovih djela već ne zna? Što još manje poznato i zanimljivo dodati a da to strastven ljubitelj raznolikih i brojnih djela Bukowskog nije već pročitao ili na neki drugi način saznao? U glazbenoj industriji izdavač bi ponudio zaboravljene snimke ili zanimljivu kompilaciju neke glazbene zvijezde, a ovaj izbor Misli književne zvijezde nudi neke od poznatijih i zanimljivijih izjava, navoda, poruka i misli iz njegovih raznolikih djela (romana, kratkih priča, eseja, pisama, novinskih članaka, dnevničkih zabilješki, intervjua itd.).
Dakako, Bukowski je volio pisati. Stoga neke od njegovih misli nisu sažete i jezgrovite, izrečene u svega jednoj ili dvjema rečenicama. Ponekad pojedina njegova misao zauzima cijelu stranicu i prije predstavlja oblik njegove životne filozofije te njegovih uvjerenja i svjetonazora nego tek sažeto razmišljanje. Ali, upravo to je tipični Bukowski, koji nam redovito govori: »E, pa to je moj stil.« Isto tako, ne smijemo zaboraviti da baš sva djela Bukowskog (bez obzira na to je li riječ o prozi ili poeziji) nose u sebi prepoznatljiv pečat autobiografskog. Prema vlastitom priznanju Bukowskog, od svega što je ikad napisao, više od devedeset i pet posto predstavlja stvarne događaje i autobiografske detalje, a jedva pet posto fikciju (koju je upotrebljavao isključivo u romanima i kratkim pričama).
U ovaj izbor neizbježno su uvrštene misli o nekima od osnovnih tema kojima se Bukowski opetovano vraćao cijelog života: to su misli o ženama i seksu, o piću, o osamljenosti, o kockanju, o mačkama, o filozofima i piscima, o pisanju, o slavi, o životu, o starenju, o smrti itd.
Bukowski je prvu priču objavio kao 24-godišnji mladić, a poeziju je počeo pisati u trideset i petoj, da bi prvu zbirku pjesama objavio tek u četrdesetoj godini života. S obzirom na to da nije dočekao duboku starost (umro je u 73. godini života), tim prije zapanjuje podatak da je za tridesetak godina aktivnog bavljenja pisanjem objavio više od 50 opsežnih knjiga proze i poezije, a posthumno je objavljeno još dvadesetak njegovih knjiga.
Unatoč nevjerojatnom svjetskom uspjehu Bukow-skog, koji nije očit samo u književnosti nego i mnogo šire, i koji zadire u duboke društvene promjene modernog čovjeka (u zadnja dva desetljeća objavljeno je više od 20 opsežnih knjiga koje, zapravo, predstavljaju književne studije u kojima se njihovi autori bave utjecajem života i djela Bukowskog na društvo i suvremenu književnost), još zanimljivije zvuči nepobitna činjenica da je Bukowski nesumnjivo jedna od najosamljenijih i najizdvojenijih figura u suvremenoj svjetskoj književnosti i umjetnosti uopće. Jer, Bukowski nikada nije pripadao nikakvoj književnoj grupi koja bi mu zajedništvom ideja i ciljeva olakšala pristup većoj književnoj pozornosti i širem krugu čitatelja. Čitajući poeziju, priče, romane, pisma, a sada i Misli Bukowskog, ne možemo se oteti dojmu da je on jedan od onih, danas tako rijetkih književnika koji svoje osobno iskustvo i viđenje svijeta prenose s osobitim osjećajem za prisno komuniciranje sa svojim čitateljima. A to je jedan od najvažnijih razloga njegova velikog uspjeha kod čitatelja. Jer, i pored višeslojnosti i višeznačnosti koje posjeduju mnoge od njegovih misli, one su uvijek iskazane običnim, svakodnevnim jezikom koji je razumljiv čak i slučajnom čitatelju Bukowskog.

Dodatne informacije

Autor

Biblioteke