POJMOVNIK POPULARNE GLAZBE

Zlatko Gall

10,49  (79,04 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorija:

Zašto baš “leksikon rocka” ili “pojmovnik popularne glazbe”?
Da li su baš termini rock i pop glazba onaj “idealan” nazivnik pod koji će se nagurati i delta blues i rap i trance; i definicija nekih aktualnih studijskih postupaka i up-to-date žanrova (koji se neprestano mijenjaju i dobivaju nove mutirajuće vrste) te spomen nekih od temeljnih podvrsta, stilova i žanrova jazza?
Držim da jeste (o tome više u natuknici ROCK)!
Generalna ideja – iz koje je i nastala knjiga – bila je naime pokušaj pojmovnog predstavljanja ključnih segmenata suvremene popularne glazbe ali i svih ključnih “pritoka”; pa bili oni odavno etablirane samosvojne glazbene “discipline” poput jazza, bluesa ili countryja ili pak aktualne mutacije elektroničke glazbe te najistaknutiji kurenti “world musica”.
No, naglasak je ipak prvenstveno na najšire shvaćenoj pop-rock produkciji sa svim svojim ključnim inačicama (od reggaea do elektroničke glazbe) pa su iz pojmovnika ipak izostavljeni usko specijalistički pojmovi iz “domene” klasične glazbe, jazza, “etno” produkcije ali i popularne (šlagerske) glazbe 20. stoljeća.
Zacijelo će većina tvrdokornih fanova određenog žanra ili podžanra imati svoje osobne favorite koje neće naći u kategoriji “Tipični izvođači i albumi”. Ništa čudno. Popis navedenih autora i albuma nije sročen kao konačan sud, niti ultimativna prosudba najvećih dometa žanra već – kao ilustracija njegovih glavnih osobina, dometa, opsega i unutar žanrovskih mijena. Što se pak druge kategorije “Žanrovski i stilski srodnici” tiče, ona postoji da bi čitatelju ukazala gdje, unutar korica ove knjige, može potražiti više srodnih informacija.
Da bi se, naime, izbjegla ponavljanja “općih mjesta” i olakšalo traženja pojmova, velike cjeline su razbijene na niz podžanrova a ukupna slika se dobiva spajanjem svih srodnih natuknica. Primjerice, ako vas zanima blues valja vam pročitati ne samo opći tekst (blues) već i navedene pripadajuće žanrovske i stilske srodnike (chicago blues, delta blues, teksaški blues…) te bliske pojmove (bottleneck, slide, dobro…).
I još jedna napomena. Pojmovnik pred vama (i zbog spomenutih razloga razbijanja velikih cjelina na niz srodnih pojmova) ne mjeri se enciklopedijskim kriterijima jer broj “redaka” i količina ispisanog teksta nisu mehanički pokazatelj veće ili manje relevantnosti teme.

Dodatne informacije

Autor

Biblioteke