POBUNA

Władysław Stanisław Reymont

10,49 

Kategorija:

Premda Władysław Stanisław Reymont ima pravo prvenstva od gotovo dvadeset godina, usporedbe njegove Pobune (1924) s tematski sličnom Životinjskom farmom Georgea Orwella, kao i nagađanja o tome je li Orwell znao za Reymontov roman, već godinama podižu prašinu oko ovog, danas pomalo zaboravljenog djela i njegova autora. Samouk i književni autsajder, Reymont je godinama prebivao na književnoj margini, da bi 1924. u strašnoj konkurenciji autora kao što su Thomas Mann, Maksim Gorki i Thomas Hardy osvojio najlaskavije priznanje – Nobelovu nagradu!
Pisana u obliku basne, Pobuna opisuje ustanak životinja protiv čovjeka te njihov odlazak, na čelu s »velikim vođom« psom Rexom na »putovanje onamo, kamo lete ždralovi, u one blagoslovljene zemlje, u kojima nema ljudi i gdje vladaju sloboda i sreća«. Zanimljivo je da je ova antiutopija bila dugo zabranjena u Poljskoj – tek je 2004. objavljeno službeno izdanje! – jer su je budni cenzori (posve pravilno) procijenili kao kritiku Oktobarske revolucije i svih oblika totalitarizama, proglasili je nepodobnom i brže-bolje je izbacili iz svih knjižara, knjižnica i knjiga o poljskoj književnosti!
Životinjska farma prije Životinjske farme, Pobuna predstavlja još jedan neotkriven biser iz tvornice Šarenog dućana koji predajemo čitateljima da sami procijene tko je koga (i ako jest) plagirao, ali i da pokušaju proniknuti u cenzorski um i razloge za zabranu ovog intrigantnog djela! Jer, nikad se ne zna…

Dodatne informacije

Autor

Biblioteke