KEITH RICHARDS – Lice rock’n’rolla

Victor Bockris

13,14 

Kategorija:

Prema općem mišljenju ovo je definitivna biografija Keitha Richardsa, jedne od najvećih rock legendi, ultimativne rock ikone otkako je rock and rolla i svijeta! Jer, kako kažu, kad ovaj Biskup rock and rolla, odnosno Riffmeister General, ili grof Ziggenpuss, Princ svih narkomana-otpadnika, Obergruppen-Führer, Živi Rif, vampirski aristokrat, Keef Riffhards… i kako ga sve nisu zvali, uđe u sobu, za njim kroz vrata ulazi i rock and roll!
Autor Victor Bockris, ugledni je novinar i art/rock biograf koji iza sebe ima biografije takvih veličina kao što su: Andy Warhol, Lou Reed, Patti Smith, Velvet Underground i John Cale, a u ovom fascinantnom životopisu ogoljuje i do najintimnijih detalja oslikava burni život glasovitog gitarista Rolling Stonesa. Nakon višegodišnjeg prikupljanja informacija iz stotina knjiga, časopisa i razgovora s Richardsovim kolegama muzičarima, ljubavnicama, dilerima, ovisnicima, menadžerima… autor razotkriva mitske priče o Richardsovim problemima s drogom, alkoholom, policijom, ženama, novcima, Mickom Jaggerom… ali, naravno, i pozadinu nastajanja njihovih najvećih hitova te kako su Rolling Stonesi od malog klupskog benda postali najveća svjetska rock’n’roll atrakcija. U sočno ispričanoj priči Bockris opisuje kako je Mick Jagger bio slika, a Keith Richards duša i srce Rolling Stonesa, i kako je Richards postao “najelegantnije potrošeno ljudsko biće na svijetu”, odnosno LICE ROCK’N’ROLLA čiji duh i dugovječnost tako dobro oslikava svojim gitarističkim umijećem ali i razuzdanim načinom života, ožiljcima i borama.
Na kraju knjige Bockris zaključuje: “Richards je više od rock zvijezde. On je pravi umjetnik čije lice je karta druge polovice 20. stoljeća baš kao što je lice Samuela Becketta karta njegovog prvog dijela. Njegova glazba je jedan od ključeva modernog života i njegov rad će opstati dok god ljudi budu mogli slušati, razmišljati i osjećati.” Richards, pak, o sebi i svojim planovima kaže: “Svirao sam s Muddyjem Watersom šest mjeseci prije nego što je umro, i frajer je bio jednako vitalan kao i u svojoj mladosti. I nastavio je svirati do dana kad je umro. Za mene je to najvažnija stvar. Radit ću ovo dok ne krepam.”
Na kraju, kad sve sažmemo, ne možemo ne složiti se s tvrdnjom jednog novinara:
Keith Richards je Rock and Roll!

Dodatne informacije

Autor

Biblioteke