GUANTANAMERA

José Martí

13,14 

  Kategorija:

  José Martí bio je kubanski intelektualac i pjesnik, neumoran borac za slobodu i veliki humanist. Objavio je nekoliko zbirki poezije i roman; pisao je još priče, drame, kronike, kritike, eseje, aforizme… a bavio se i prevodilačkim i pedagoškim radom. Osim književnog i novinarskog rada, Martí je bio i politički angažiran, zatvaran i proganjan revolucionar, borio se za kubansku neovisnost i 1895. poginuo u borbi, u 42. godini života.
  U svojem pjesništvu Martí se priklonio ocu slobodnoga stiha Waltu Whitmanu, te izvršio velik utjecaj na modernističke pjesnike na prijelazu u 20. stoljeće. Izvan Kube najpoznatiji je po pjesmi Guantanamera, koju je američki sastav The Sandpipers učinio svjetskim hitom 1966. godine, a poslije su je obradili mnogi poznati glazbenici kao što su: Joan Baez, Jose Feliciano, Los Lobos, Gipsy Kings, Compay Segundo, Zucchero… Ipak, za popularnost pjesme (i nastanak ove knjige) vjerojatno je najviše učinio folk glazbenik Pete Seeger koji je zaboravljenu pjesmu »otkrio«, aranžirao i pjevao na svojim koncertima, a u najavama je obično spominjao autora teksta Joséa Martíja (preporuka za slušanje: Pete Seeger & Arlo Guthrie, Together in Concert).
  Guantanamera (Djevojka iz Guantánama) danas se smatra kubanskom domoljubnom pjesmom, a Martí kubanskim herojem i jednim od glavnih protagonista u južnoameričkoj borbi za slobodu te pretečom modernizma u pjesništvu Južne Amerike.

  Dodatne informacije

  Autor