FILMSKE PRIČE

Philip Dick

10,49 

Kategorija:

Za razliku od većine SF pisaca, slobodno se može ustvrditi kako Philipu K. Dicku iz godine u godinu raste ugled i popularnost. Razlog tome su svakako, osim nesporne kvalitete njegovih priča i romana, njihove brojne ekranizacije: glasoviti režiseri (Spielberg, Verhoeven, Scott, Woo…) gotovo se nadmeću koji će prije prenijeti neko Dickovo djelo na filmsko platno. Tako se, iz gled(al)išta “Šarenog dućana”, ideja o objedinjavanju Dickovih “filmskih” priča (filmovanih i onih koje će to vjerojatno postati) u jednu knjigu nametnula sama  i sad je, evo tu, pred vama!
Više o tom genijalcu piše Denis Peričić u pogovoru: “Filmaški afinitet spram Dicka nije nimalo slučajan: Dick je, prije svega, vrstan pripovjedač  jedan je od onih koji su deskriptivnom vatrometu svemirskih pustolovina pretpostavili idejnu srž čvrsto i jasno ispričane priče. Baštineći hard-boiled kompoziciju, Dick je iznašao idealan način da čitatelju ponudi ono što je smatrao bitnim: svoju opsesiju unutarnjim procesima svijesti
Priče okupljene u ovoj knjizi savršen su dokaz vrsnoće tog Dickova postupka: bez obzira nalazimo li njegove junake na Marsu (Pružamo vam uspomene na veliko), u vremenskim koridorima (Isplata), u vihoru svemirskih ratova (Uljez) ili u teroru orvelijanskih antiutopija (Manjinski izvještaj), riječ je, ipak, o adekvatnim i nadasve maštovitim kulisama  izvanjskim kulisama onih drama i lomova koji se zbivaju u svijesti likova. Androidi, roboti, stvorovi, špijuni isprana mozga  sve su to samo metafore nerazlučivih tunela najveće enigme: ljudskoga uma. Drugim riječima, Dicka ne zanima čovjek u prostoru, nego prostor u čovjeku…”

Dodatne informacije

Autor

Biblioteke