AUTOBIOGRAFIJA ALICE B. TOKLAS

Gertrude Stein

17,12  (128,99 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorija:

Kako živimo u iracionalnom okruženju “celebrity kulture” uz svakodnevno medijsko bombardiranje o “postignućima” kratkoročnih estradnih zvjezdica, vrijedi nam se prisjetiti negdašnjih, iz više razloga glasovitih, parova iz svijeta umjetnosti i književnosti, kao što su: Oscar Wilde i Alfred Douglas, Jean Cocteau i Jean Marais, Virginia Woolf i Vita Sackville–West ili Gertrude Stein i Alice B. Toklas. Američki dvojac židovskog podrijetla na koricama ove knjige upada u oči već svojim izgledom: krupna i dominantna Gertrude Stein u “muški” stiliziranoj odjeći uz gracilnu i suhonjavu Alice B. Toklas u ženstvenim haljama. No još je živopisniji njihov zajednički život i druženja s umjetničkom elitom svoga vremena tako neposredno opisani u ovoj, zapravo, zajedničkoj autobiografiji, napisanoj, navodno, riječima Alice B. Toklas kako ih je zapisala Gertrude Stein!
Gospođice Stein i Toklas bile su među najpoznatijim pokroviteljicama umjetnosti i umjetnika u prvoj polovici 20. stoljeća, tako da su se u njihovu “Subotnjem salonu” u pariškoj Rue de Fleurus 27 okupljali svi značajniji predstavnici modernih i avangardnih strujanja: Picasso, Cézanne, Matisse, Picabia, Braque, Cocteau, Duchamp, Satie, Apollinaire, Hemingway, Anderson, Fitzgerald, Bowles… Ove zadnje u nizu upravo je Gertrude Stein nazvala “izgubljenom generacijom”, i to je, uz čuveni “Ruža je ruža je ruža je ruža” postao jednim od njezinih najslavnijih citata.
Za razliku od današnjih medijski proizvedenih, Gertrude Stein je bila i ostala celebrity s debelim pokrićem – vrsna, avangardna i vrlo plodna spisateljica; objavila je pedesetak knjiga, a Autobiografiju Alice B. Toklas je časopis Time 2011. godine proglasio najboljom nonfiction knjigom još od 1923. kada se prvi put pojavio na kioscima!

Dodatne informacije

Autor

Biblioteke