WEBSHOP

DUĆAN ŠARENOG DUĆANA

1-2 knjige ili ploče – 10% popusta
3 i više knjiga ili ploča – 20% popusta
Poštarina 20 kn, za narudžbe veće od 300 kn poštarina besplatna!

 

SANTHANA Borna Bebek
SANTHANA

»Pitao sam se što znači putovati. Može se to shvatiti kao mijenjanje lokacije, okoline, no takva definicija je samo donekle točna. Definirano kao promjene u svijesti čovjeka, inducirane eksternim senzualnim stimulansima, putovanje kao pojam bilo bi potpuno objašnjeno. Da bi se putovalo na tom nivou, treba se psihički otvoriti promjenama u mirisima i vibracijama koje emitiraju novi krajolici, ljudi, zemlja, kukci... Baš zbog svega toga nisam isplanirao svoj put. Želio sam se slijepo baciti u Aziju, otvoren i bez rezervi, s mozgom kao suha spužva. Tek na taj način smatrao sam da ću doživjeti i vidjeti nešto što bi stvarno bilo relevantno mojim pitanjima.«
Tako piše prof. dr. sc. Borna Bebek, heidelberški i londonski postdiplomac, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, putnik i pustolov, koji je onih nezaboravnih dana »crno-bijelog svijeta« sa Željkom Malnarom napisao najveći hrvatski (i jugoslavenski) new age hit U potrazi za Staklenim Gradom (1986.). No još 1979. Bebek je samostalno objavio srodnu »avanturističko-putopisnu i filozofsko -dokumentarnu« knjigu Santhana, koja je unatoč svojedobnoj popularnosti pomalo nezasluženo ostala u sjeni kasnijeg bestselera. Santhana sadrži sve sastavnice kojima je čitateljstvo opčinio Stakleni Grad: to je istovremeno i beletristika i publicistika, putopis i antropološki esej, pustolovni roman i »dokumentarac«, autobiografija i duhovno mjerenje svijeta: kritika svijeta koji se otad malo promijenio, a ako jest, onda vjerojatno nije nabolje.
Iako uvjetovan ondašnjim trendovima koji su pristizali sa Zapada a nagonili mlade na Istok, ovaj intrigantni tekst iskazuje lucidnost autora koji raskrinkava banalnost dokonih »buržuja«, overlanderskih frikova koji su u potrazi za smislom i samospoznajom ponajviše spoznavali drogu i izopačenje autentične azijske mudrosti. Bebekov pristup je drugačiji, osviješten i analitičan, pa tako, dok nas upoznaje s egzotičnim ljudima i krajevima Turske, Irana, Afganistana, Pakistana, Tajlanda, Mauricijusa i Indije, svjedočimo uzbudljivim situacijama okrutnog »Divljeg Istoka«, kao i mističnim učincima istinskog Orijenta.

Cijena: 129 kn