WEBSHOP

DUĆAN ŠARENOG DUĆANA

1-2 knjige ili ploče – 10% popusta
3 i više knjiga ili ploča – 20% popusta
Poštarina 20 kn, za narudžbe veće od 300 kn poštarina besplatna!

 

BIJEG IZ DELTE Elijah Wald
BIJEG IZ DELTE
Robert Johnson i povijest bluesa

    Hirovita evolucija bluesa, u kojoj su se izmjenjivali široka popularnost te glazbe i gotovo posvemašnji zaborav, savršeno se odražava u paradoksu slave Roberta Johnsona: ploče su mu se za života nevjerojatno slabo prodavale, a danas se općenito smatra da sadrže najveću i najvažniju blues glazbu ikad snimljenu! Robert Johnson je bio lutalica i beskućnik, volio je žene i alkohol, bio je progonjen demonima i na kraju nasilno usmrćen; zbog prerane smrti, introspektivnih stihova i iznimne uloge u povijesti popularne glazbe, usporedbe s Jimom Morrisonom i Jimijem Hendrixom upravo se same nameću ... Za razliku od predratnih vremena u kojima je živio, Johnson se od 60-ih godina redovito spominje kao nezaobilazna osoba u povijesti bluesa, glazbena veličina čiji je utjecaj bio ravan onome Charlieja Parkera u jazzu ili Hanka Williamsa u countryju. Istovremeno, impresivan popis izvođača koji su snimili obrade njegovih pjesama izaziva istinsko strahopoštovanje: Rolling Stones, Eric Clapton, Peter Green, Cream, Led Zeppelin, Allman Brothers, Lucinda Williams, White Stripes, Red Hot Chili Peppers...
    Da bi pojasnio "paradoks Roberta Johnsona", tj. pronašao odgovor na pitanje zašto je trebalo proći gotovo 30 godina od njegove smrti da ljudi počnu otkrivati ljepotu i kvalitetu njegove glazbe, publicist i glazbenik Elijah Wald vodi nas na osebujno putovanje prašnjavim cestama i poljima pamuka, kroz povijest bluesa. Polazeći iz Delte Mississippija, "kolijevke i svetog mjesta bluesa", otkud su osim Johnsona ponikli brojni drugi sjajni blueseri, Wald studiozno i s puno ljubavi i respekta analizira radove i živote najznačajnijih blues glazbenika u prošlom stoljeću – od najranijih predratnih superzvijezda Ma Rainey, Bessie Smith, Charleyja Pattona ili Blind Lemona Jeffersona, pa do kasnijih, današnjoj generaciji poznatijih genijalaca: Muddyja Watersa, Johna Leeja Hookera ili B.B. Kinga, da spomenemo samo neke. Autor studiozno i jezgrovito, novinarski jasno i čitko, uz bezbroj podataka i ilustracija, otkriva život i djelo Roberta Johnsona, ali i nastanak i razvoj bluesa, nudeći novi pogled na ovu veličanstvenu američku tradicionalnu glazbu.
    "Šareni dućan" ponosno predstavlja prvu knjigu o bluesu na ovim prostorima, svakako preporučljivu čitateljima željnim glazbenih istraživanja te posebice ljubiteljima bluesa i rocka za nove spoznaje o korijenima glazbe koju slušaju. Spomenute i ine čitatelje dobrohotno upozoravamo da budu spremni na preispitivanje i razbijanje ustaljenih blues mitova i stereotipa – iz kojih bi mogli izaći glazbeno i kulturno osjetno bogatiji!

Prijevod: MARIJAN OREŠNIK
Cijena:129 kn