WEBSHOP

DUĆAN ŠARENOG DUĆANA

Popust na web shopu:
1 ili 2 knjige 20% popusta
3 ili više knjiga 30% popusta

 

Filmske pricePhilip Dick
FILMSKE PRIČE

         Za razliku od dobrog dijela ostalih SF pisaca, slobodno se može ustvrditi kako Philipu K. Dicku iz godine u godinu raste ugled i popularnost. Razlog tome su svakako, osim nesporne kvalitete njegovih priča i romana, i njihove brojne ekranizacije: glasoviti režiseri (Spielberg, Verhoeven, Scott, Woo, napr.) se , naime, gotovo nadmeću tko će prije prenijeti neko Dickovo djelo na filmsko platno. Tako se, iz gled(al )išta "Šarenog dućana", ideja
o objedinjavanju svih "filmskih" priča u jednu knjigu nametnula sama  i sad je, evo tu, pred vama! No, o svemu još malo iz pogovora Denisa Peričića:
     "Filmaški afinitet spram Dicka nije nimalo slučajan: Dick je, prije svega, vrstan pripovjedač, upravo izniman narator. Bio je jedan od onih koji su deskriptivnom vatrometu svemirskih pustolovina pretpostavili idejnu srž čvrsto i jasno ispričane priče . Baštineći hard-boiled kompoziciju, Dick je iznašao idealan način da čitatelju ponudi ono što je smatrao bitnim i ono što nedvojbeno jest bitno: svoju opsesiju unutarnjim procesima svijesti.
     Priče okupljene u ovoj knjizi savršen su dokaz vrsnoće tog Dickova postupka: bez obzira nalazimo li njegove junake na Marsu (Pružamo vam usluge po veleprodajnim cijenama), u vremenskim koridorima (Isplata), u vihoru svemirskih ratova (Uljez) ili u teroru orvelijanskih antiutopija (Manjinski izvještaj), riječ je, ipak, o adekvatnim i nadasve maštovitim, kulisama  izvanjskim kulisama onih drama i lomova koji se zbivaju u svijesti likova. Androidi, roboti, stvorovi, špijuni isprana mozga  sve su to samo metafore nerazlučivih tunela najveće enigme: ljudskoga uma. Drugim riječima, Dicka ne zanima čovjek u prostoru, nego prostor u čovjeku..."

Prijevod: VLADIMIR CVETKOVIĆ SEVER
Cijena: 89 kn